Acne littekens

Wat zijn acne littekens?

Wanneerje flinke acne hebt gehad met veel comedonen (mee-eters) en ontstekingen ofwanneer acneonjuist behandeldis, kunnen er littekens achterblijven. Het advies isdan ook dit nooit zelf te doen maarhetaan de professional over te laten. Door hetzelf uitknijpen van de puistjes met je vingers of een pincet druk je niet alleen detalg naar buiten maar druk je ook wat talg naar binnen. Hierdoorkunnen eronderhuids nog meer ontstekingenontstaanenis er een groterrisicooplittekens.

Hoe ontstaan acne littekens?

Verschillende factoren zijn van invloed op het ontstaan van acne. Waaronder een verhoogde talgproductie, dit ontstaat in de puberteit onder invloed van hormonen. Een andere factor is dat de afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels, die talg van de talgklier naar de huid afvoeren, verstopt kunnen raken. Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg.

Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen als genetische factoren, ziekte van de geslachtsorganen of stress. Maar ook bepaalde uitwendige factoren kunnen een rol spelen waaronder het gebruik van bepaalde cosmetica. Studies hebben inmiddels aangetoond dat acne gerelateerd is aan de inname van zuivelproducten en snelle suikers. 

Behandelingen

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven. Er bestaat geen standaardbehandeling bij voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De behandeling door de huidtherapeut kan onder andere bestaan uit;

Bij microneedling wordt met behulp van zeer fijne naaldjes de lederhuid bewustlicht beschadigd. Dit leidt tot stimulatie van de celdeling en de aanmaak vancollageen en elastine waardoor de huid gladder en steviger aanvoelt.

Peelings kunnen verschillende effecten hebben op de huid

  • Uitdunnen van de opperhuid
  • Vernieuwen van de opperhuidcellagen
  • Versnellen van de afbraak van pigment
  • Stimuleren van collageen aanmaak
  • Huidverzorgingsadvies.
 

De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en je geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In alle gevallen kunnen wij adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de thuisverzorging.