Littekens

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich hersteld na een huidbeschadiging als gevolg van een operatie, ongeval, of een huidaandoening. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer is het genezingsproces. Littekens kunnen cosmetisch storend zijn of bewegingsbeperlking opleveren bijvoorbeeld bij gewrichten.

Er zijn verschillende soorten littekens. 

  • Hypertrofische littekens
    Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken en komt meestal voor bij jonge mensen, met name na brandwonden en bij mensen met een donkere huid. 
    Dit type litteken is meestal rood, verdikt en verheven en kan ook jeuk geven of pijn doen. Een belangrijk kenmerk is echter dat de grootte van het litteken niet de begrenzingen van het oorspronkelijke verwonding overtreft. Een hypertrofische litteken ontstaat meestal binnen enkele weken na de verwonding en kan spontaan genezen, hoewel dit soms jaren kan duren
  • Keloid littekens
    Een keloïd litteken ontstaat met name bij jongere mensen en bij mensen met een donkere huid. Echter kunnen keloid littekens ook op latere leeftijd voorkomen. 
    Dit type litteken is een abnormaal verdikte, onregelmatig gevormde rode tot donker gekleurd litteken dat groter is dan de oorspronkelijke verwonding. Een keloïd litteken kan ontstaan na iedere vorm van huidbeschadiging, bijv. operatiewond, brandwond, vaccinaties, tatoeages, piercings of acné littekens . Een keloïd kan daarnaast ook spontaan ontstaan, zonder dat er een beschadiging van de huid is geweest.
  • Atrofische littekens
    Dit litteken is meestal klein, rond en ligt wat verzonken in de huid. Wanneer  er meerdere atrofische littekens zijn ontstaat er in de huid het bekende putjes effect. Dit type litteken ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord waardoor er onvoldoende aanmaak is van nieuw collageen en elastiene. Collageenvezels zijn belangrijke eiwitten  in de huid die zorgen voor stevigheid. Elastine, een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, is daarnaast verantwoordelijk voor de veerkracht of elasticiteit van de huid.
    Bekend voorbeelden zijn de atrofische littekens bij acne en na waterpokken.

Behandeling
Er zijn verschillende opties voor het behandelen of het (zichtbaar) verminderen van littekens waaronder camouflagetherapie, litteken massage, microneedling of siliconen pleisters/gel. Dit is afhankelijk van het soort litteken en de ernst van het litteken.

Verwijzing en vergoeding
Voor de behandelingen van littekens door de huidtherapeut heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. De hoogte van vergoeding en de eisen die de zorgverzekeraar daar aan stelt zijn per zorgverzekering verschillend. Littekens vallen onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). 

Heeft u een vraag? 

Neem contact met ons op