Lymfoedeem

Wat is Lymfoedeem
Lymfoedeem is een medische aandoening. Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn:
– zwelling,
– vermoeidheid en zwaar gevoel,
– pijn,
– beperkingen in de beweging,
– beperkingen in het dagelijks functioneren,
– huidafwijkingen en
– infecties.

Primair lymfoedeem
Primair lymfoedeem is aangeboren.
Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Soms wordt dit door een ontsteking uitgelokt. Lymfoedeem ontstaat in milde vorm tussen 18-35 jaar, uitgebreidere vorm soms al van kinds af aan. Primair lymfoedeem kan uiteindelijk vaak tweezijdig zijn. Tevens kunnen naast klachten van zwelling aan de benen zwelling elders optreden (bv. armen). De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er wel vaak aanleg in een familie kan bestaan. In de eerste jaren wordt de zwelling vaak niet als zodanig herkend omdat deze dan nog wisselend aanwezig is. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is.
Pas later zal de zwelling permanent aanwezig blijven.

Secundair lymfoedeem
De oorzaken zijn heel divers, bijv. na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insuficientie (spataderen), medicatie gebruik.

Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan: lymfeklierdissectie (hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies) bestraling van oksel, bekken of lies (geeft fibrosering van het lymfesysteem) lymfangitis carcinomatosa c.q. ingroei en/of compressie van lymfevaten door (recidief) tumor of metastasen.

Behandeling
De volgende behandelingen kunnen door een huidtherapeut worden uitgevoerd:

Verwijzing en vergoeding
Voor de behandeling van Lymfoedeem heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit het aanvullend pakket of komen, wanneer er geen aanvullende verzekering is afgesloten, voor eigen rekening. vanaf de 21e behandeling worden de kosten vergoed uit de basisverzekering.

Vanaf de 21e behandeling kan er vanaf elk volgend jaar aanspraak gemaakt worden op het wettelijk eigen risico, omdat het dan zorg uit de basisverzekering betreft.

SkinCare heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. SkinCare verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag? 

Neem contact met ons op