Lipoedeem

Behandeling
Als er sprake is van een duidelijke lymfoedeem component, kan soms aanvullende therapie worden gegeven zoals manuele lymfdrainage, compressietherapie (zwachtelen) gevolgd door het dragen van aangemeten steunkousen.
Medicijnen hebben geen enkel effect. Gebruik van plastabletten kan zelfs extra risico’s opleveren. Ook het gebruik van allerlei apparaten die in kranten en tijdschriften worden aangeboden om overtollig vet en cellulitis te behandelen is zinloos. Wel kan de huid tijdelijk egaler worden maar zal het probleem zich altijd weer terugkeren.
De enige methode om het vetweefsel te verwijderen is een operatieve ingreep: de liposuctie die ook wel liposculpture genoemd wordt. Liposuctie is een uiterst specialistische behandeling. Daarom zal deze behandeling slechts in een beperkt aantal centra aangeboden kunnen worden. Het ligt voor de hand om eerst de gewone behandelingen aan te bieden en alleen de patiënten die hier niet voldoende mee geholpen zijn de chirurgische behandeling aan te bieden.
In sommige gevallen kan psychosociale hulp bijdragen aan het veranderen van een vaak negatief zelfbeeld zodat mensen zich beter in hun vel kunnen gaan voelen.
Let op voor het ontstaan van overgewicht. Toename van vet op de plaatsen van lipoedeem zal door een dieet niet gemakkelijk meer verdwijnen! Volg bij overgewicht een dieet om toename te voorkomen. Bij een normaal lichaamsgewicht heeft afvallen geen effect op het lipoedeem.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (met name fietsen, zwemmen, roeien, dansen, fitness en dergelijke). Vaak is een patiënt zich niet bewust van de verminderde spierkracht.

manuele lymfdrainage
Lymfebanen hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfebanen wordt voorkomen dat de lymfe terugstroomt. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfevatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

Steunkousen
Het overdag dragen van aangemeten therapeutische elastische kous (TEK), vaak steunkous genoemd, om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen wordt aangeraden. Steunkousen zijn altijd nodig als er tevens sprake is van lymfoedeem en/of veneus oedeem, bijvoorbeeld na een trombosebeen. Steunkousen bij lipoedeem zullen in het begin vrijwel altijd als pijnlijk worden ervaren! Op den duur wennen mensen er meestal aan.

Verwijzing en vergoeding
Behandelingen van lipoedeem komen op zich zelf niet in aanmerking voor vergoeding. Echter wanneer een lymfatisch component aanwezig is kunt u in aanmerking komen voor vergoeding.
Voor de behandeling van Lymfoedeem heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit het aanvullend pakket of komen, wanneer er geen aanvullende verzekering is afgesloten, voor eigen rekening. vanaf de 21e behandeling worden de kosten vergoed uit de basisverzekering.

Vanaf de 21e behandeling kan er vanaf elk volgend jaar aanspraak gemaakt worden op het wettelijk eigen risico, omdat het dan zorg uit de basisverzekering betreft.

SkinCare heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. SkinCare verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag? 

Neem contact met ons op