Veneus oedeem

Wat is veneus oedeem
Veneus oedeem is in de meeste gevallen een gevolg van chronische veneuze insufficiëntie of wel CVI. CVI is een zeer veel voorkomende ziekte die vooral gezien wordt op latere leeftijd. Bij CVI is er sprake van een verminderde afvoer van het bloed vanuit de benen terug naar het hart. Dit komt doordat de kleppen die in de aderen aanwezig zijn, niet meer goed sluiten. Het bloed heeft hierdoor meer moeite om terug naar het hart te stromen waardoor de druk in de aderen en haarvaten toeneemt. Dit leidt tot een ophoping van vocht (oedeem). Bij veneus oedeem zijn de benen gezwollen en komen klachten als een zwaar-, moe- en pijnlijk gevoel in de benen voor.  Daarnaast is veneus oedeem vaak te herkennen aan een verandering in het huidbeeld. Zo worden in veel gevallen varices (spataderen) gezien en soms wordt ook een bruinachtige verkleuring van de huid gezien.

Behandeling
Compressietherapie (zwachtelen van de benen)
Klittenband systeem
Aanmeten van therapeutisch elastische kousen (steunkousen)

Bij diffuus symmetrisch oedeem boven knieniveau is zwachtelen niet de oplossing maar moet de internist proberen om de nierfunctie of pompfunctie van het hart te verbeteren, diuretica voor te schrijven, etc. Zwachtelen van oedeem bij decompensatio cordis kan gevaarlijk zijn (acute decompensatie). 
Voor dat de benen gezwachteld kunnen worden of er steunkousen aangemeten worden moet duidelijk zijn of de arteriele doorbloeding wel goed is. 
Wij ontvangen dan ook graag een verwijsbrief van uw huisarts of specialist. 

Vergoeding en verwijzing
Veneus oedeem zonder lymfoedeem wordt gezien als een niet-chronische indicatie. Daarom komt de vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Vaak is dit ook het potje van de fysiotherapeut. De vergoeding van hulpmiddelen, zoals zwachtels en steunkousen worden vergoed vanuit de basis verzekering en zal worden verrekend met uw eigen risico. Hier is een verwijzing voor noodzakelijk.

Heeft u een vraag? 

Neem contact met ons op