Soms heeft je huid net iets extra’s nodig om af te komen van storende huidproblemen of huidoneffenheden. Je kunt dan kiezen voor Peelings, ofwel chemische peelings.
Peelings bestaan uit een hoge concentratie organische zuren, vaak uit planten, vruchten, noten en zuivel en worden ook wel fruitzuurpeelings genoemd.
Peelings kunnen worden ingezet bij (rest)acne en om oneffenheden, zoals oppervlakkige littekens, pigmentvlekken, fijne lijntjes en rimpels, om de huidtextuur te verbeteren of een frissere uitstraling te krijgen doormiddel van verschillende zuren zoals melkzuur, glycolzuur, amandelzuur, salicylzuur of TCA zuur.
Ben je benieuwd welke peeling het best bij jouw huidprobleem past en wat peelings precies doen?
Peelings bestaan (vooral) uit natuurlijke zuren in de vorm van een vloeistof die op de huid wordt aangebracht. Ze zijn er in verschillende concentraties, verschillende dieptes (oppervlakkig, medium en diep), verschillende ingrediënten en samenstellingen.
De meest gebruikte zuren in peelings zijn salicylzuur, glycolzuur, melkzuur, amandelzuur en trichloorazijnzuur (TCA).
Elk zuur heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, maar alle zuren werken exfoliërend (afschilferend) Dit betekent dat het natuurlijke afschilferingsproces van de huid tijdelijk versneld wordt. Dit zorgt ervoor dat de huid gestimuleerd wordt om alle processen in de huid te gaan vernieuwen waardoor er een gladdere, egalere en beter gehydrateerde huid tevoorschijn komt en huidoneffenheden zichtbaar verminderen of verdwijnen.
Je huid zal zichtbaar verbeteren en zal weer meer stralen zonder botox of fillers maar door celvernieuwing van binnenuit. Daarnaast zal je huid weer beter gehydrateerd zijn en kan je huidverzorging beter worden opgenomen.
Dit is een ‘’Beta-Hydroxyzuur’’ ofwel BHA, een organische zuur (vanuit planten) dat vet oplosbaar is en daardoor wat verder de huid in kan dringen en ook ontstekingsremmend werkt.
Dit is een ‘’Alpha-Hydroxuzuur’’ ofwel AHA, een verzamelnaam voor in wateroplosbare zuren en een van de meest bekende exfoliërende ingrediënten.
Voorafgaand aan de eerste behandeling geven we tijdens het intakegesprek uitgebreid uitleg over de behandeling en bespreken we al je vragen, wensen en verwachtingen. Samen bekijken we je huid, stellen we vragen over je huid en de algehele gezondheid. Vervolgens maken we een persoonlijk behandelplan en geven we de bijbehorende adviezen.
Omdat elk soort zuur zijn eigen specifieke eigenschappen heeft is elke peeling geschikt voor een ander doeleinde. Daarom kan pas tijdens de intake bepaald worden welke peeling het beste bij jouw huid past en het meest effectief is voor jouw huid(wens).
Na het tekenen van de behandelovereenkomst plannen we een afspraak voor de eerste behandeling.
Na het reinigen van de huid wordt de vloeistof (peeling) op de huid aangebracht. Deze bestaat uit 1 of meerdere zuren, afhankelijk van de indicatie.
Bij sommige peelings voel je niks, bij sommige peelings kan je een tintelend gevoel ervaren.
Peelings bestaan vaak uit meerdere lagen en worden laagje voor laagje opgebracht tijdens de behandeling. Afhankelijk van de huidreactie worden er extra lagen aangebracht.
Na de behandeling krijg je uitgebreid advies voor het zo goed mogelijk behouden van het behaalde resultaat.
Het is belangrijk dat zonlicht en zonnebank vermeden worden tijdens de periode dat je met de peelings bezig bent om complicaties en pigmentvlekken te voorkomen. Peelings worden daarom over het algemeen uitgevoerd van september tot mei.
Voor het beste resultaat wordt een kuurverband van 4-6 peelings geadviseerd om de 4-6 weken. Het uiteindelijke resultaat van de peeling heeft tijd nodig en zal niet gelijk na één behandeling zichtbaar zijn maar gedurende de kuur en tot een aantal weken na het einde van de kuur.
Het resultaat verschilt per persoon. Het te verwachten resultaat wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek. De huidtherapeut zal een realistisch beeld geven. Om het resultaat van de behandelingen te behouden is het belangrijk om thuis aan de slag te gaan met producten. Er wordt altijd een persoonlijk advies gegeven welke producten je het beste kunt gebruiken.
Gemiddeld worden 4 tot 6 behandelingen geadviseerd voor het beste resultaat.
Ja. Het is belangrijk om de huid met producten thuis voor te bereiden op de behandelingen zo dat de huid de peeling goed kan verdragen en voor een optimaal resultaat. Door een goede voorbehandeling zal de peeling beter worden opgenomen en zijn werk doen.
Wanneer je een actieve herpesinfectie hebt kan er niet behandeld worden. Herpes is erg besmettelijk en kan zich uitbreiden wanneer er behandeld wordt in de actieve fase.
Ook tijdens zwangerschap en borstvoeding kan deze behandeling niet gedaan worden.
De gevoeligheid is afhankelijk van welke peeling er toegepast wordt. Bij milde peelings zal je een lichte tinteling voelen en bij sterke peelings zal je een sterkere prikkeling ervaren. Dit is altijd kortdurend.
Door het exfolierende effect van de peelings zou je huid kunnen gaan schilferen of vervellen na de behandeling. Dit is bij sommige peelings nauwelijks het geval en bij sommige peelings veel. Dit is iets wat we tijdens de peeling kunnen bespreken.
Op de dag zelf wordt sporten, en sauna gebruik afgeraden. Verder verschilt de nazorg per peelingsoort.
De behandelingen worden soms geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van je aanvullende pakket. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars en zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten. Daarnaast staat SkinCare Huidtherapie en Laser geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
We raden aan eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar, of je polis hierop na te slaan om te controleren waar je recht op heeft.
Behandelingen
Ontharing
Huidproblemen