IPL

Wil jij dolgraag van je rode wangen of pimentvlekken af? Kies dan voor IPL-behandeling.

IPL staat voor Intense Pulsed Light. Het is een behandeling met krachtige lichtflitsen en wordt net als laser ingezet om verschillende huidproblemen te behandelen zonder de omliggende huid te beschadigen. De IPL zendt het licht uit naar een doel chromofoor (kleur), waar het licht wordt omgezet in warmte. Deze warmteontwikkeling leidt tot een vernietiging van de pigmentvlekken of vaatjes. Door de sterke koeling is de behandeling aardig te verdragen. Bij SkinCare werken we met de krachtige PhotoNova PLS3 IPL van SkinTec.

Deze behandeling is geschikt voor het behandelen van:

Pigmentvlekken

Diffuse roodheid van het gelaat, decolleté en hals

Rosacea/Couperose op wangen en neus

Ontharing van dunne haren

Wat levert het je op?

Een duidelijke vermindering of zelfs verwijdering van de roodheid, ongewenste haargroei of pigmentvlekken!

Wat zijn de voordelen?

Behandelplan

Tijdens een geheel vrijblijvend intakegesprek bespreken we je wensen, verwachtingen en brengen we de gezondheidssituatie in kaart. Je krijgt een uitgebreide uitleg over de behandeling, de wordt huid goed geïnspecteerd en er wordt bepaald of je in aanmerking komt voor IPL behandeling.

Na de intake wordt er een behandelplan opgesteld en worden je persoonlijke instellingen bepaald waarna de behandeling kan beginnen.

Eerst wordt de grenslijn van de roodheid afgetekend met een huidpotlood. Ter bescherming van je ogen krijgt je een speciale bril. Daarna wordt een laagje gel aangebracht op het te behandelen gebied en wordt de behandelkop op de huid geplaatst. Vervolgens worden alle roodheden of pigmentvlekjes één voor één belicht.

Na de behandeling wordt de huid gekoeld en een kalmerende crème aangebracht.

Nazorg vaatjes/roodheid

  • Gedurende enkele dagen na de behandeling de huid niet verwarmen (sauna, heet bad, intensief sporten). Dit zorgt voor vaatverwijding, wat nadelig is voor het behandelresultaat.
  • Er kan verandering van pigmentatie plaatsvinden; lichte (hypopigmentatie) of donkerder vlekken (hyperpigmentatie). Dit is met name bij mensen met een donkere huid, of als het behandelde gebied voor of na de behandeling aan zonlicht is blootgesteld. Hyperpigmentatie kan ook ontstaan ondanks zonbescherming. Deze verkleuring verdwijnt meestal binnen drie tot zes maanden. Hypopigmentatie kan langer of permanent aanhouden.
  • Je krijgt altijd een herstellende crème mee om de huid de eerste dagen na de behandeling te verzorgen.

 

Nazorg Pigmentvlekken

  • Het pigment zal na de behandeling donkerder gekleurd zijn, dit is een teken dat het pigment het licht van de IPL goed heeft geabsorbeerd. Dit verdwijnt na een paar dagen, waarna de pigment vlek lichter van kleur zal zijn dan voor de behandeling.
  • Na iedere behandeling zal het pigment lichter worden.
  • Het behandelresultaat is mede afhankelijk van de huidconditie, levensstijl en zongedrag. Daarnaast zal huidveroudering altijd doorgaan en kunnen er nieuwe pigmentvlekjes ontstaan, dit is zonneschade die al in de jaren ervoor is opgelopen. Een herhaalbehandeling kan dan gewenst zijn en is niet schadelijk voor de huid.
  • Je krijgt altijd een herstellende crème mee om de huid de eerste dagen na de behandeling te verzorgen.

Wat is het resultaat van IPL?

Je huid wordt minder rood en onregelmatig en je krijgt een egalere teint. In het geval van roodheid ervaart men vaak dat de huid rustiger wordt en minder snel ‘opvlamt’.

Onder invloed van onderliggende vaten, UV-straling, leeftijd, roken, warmte/koude wisselingen, sauna gebruik en hormonale en erfelijke gevoeligheden kunnen zich in de loop der tijd weer nieuwe vaatjes of pigmentvlekjes vormen op andere plaatsen. Een jaarlijkse onderhoudsbehandeling kan gewenst zijn.

Therapeutische huidproducten en het gebruik van zonnebrandcrème met factor 30 of hoger helpen het resultaat te versterken en te behouden.

Veelgestelde vragen

De beste tijd om de starten met IPL -behandelingen is vanaf oktober tot en met mei. Het is belangrijk dat de huid zo min mogelijk blootgesteld wordt aan de krachtige zomerzon in verband met complicaties die dan kunnen ontstaan.

Het is belangrijk rekening te houden met onderstaande punten:

Je mag niet behandeld worden bij:

  • Gebruik van huidverdunnende producten zoals tretinoine (vitamine A-zuur) of Isotretinoine (roaccutane)
  • Zwangerschap
  • Borstvoeding
  • Recent ondergaan van peelings
  • (Huid)kanker
  • Vitiligo
  • Zongebruinde huid door zon, zonnebank, spraytan of zelfbruiner
  • Bepaalde vormen van antibiotica, anti-depressiva en Sint-Janskruid
  • Huidtype 4, 5 en 6 (de donkere huidtypes)

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de indicatie en de reactie op de behandeling. Tijdens het intakegesprek geven we een inschatting.

Bij gesprongen bloedvaatjes en oppervlakkige pigmentvlekken zijn er gemiddeld drie behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Bij de behandeling van uitgebreide diffuse roodheid of een wijnvlek kunnen meer behandelingen nodig zijn.

Het lichaam heeft een paar weken nodig de behandelde vaatjes/pigment af te breken en op te ruimen. Om de zes tot acht weken kan er een behandeling plaatsvinden.

De mate van gevoeligheid is afhankelijk van de indicatie, behandelkop en het behandelgebied. De warmte die je voelt als de puls gezet wordt is binnen een fractie van een seconde weer verdwenen. Na afloop kan uw huid een beetje branderig aanvoelen.

In sommige gevallen wordt de behandeling vergoed vanuit het aanvullende pakket. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekering.

“Self Confidence is the best outfit you can wear’’