(Lymf-) Oedeemtherapie

Wanneer er lymfoedeem is ontstaan kan je dit behoorlijk beperken in het dagelijks leven. Bij SkinCare bieden we hiervoor behandelingen aan zodat het oedeem verminderd, zelf verdwijnt en stabiel blijft.

Maak een afspraak voor een intake zodat we kunnen bespreken wat we voor je kunnen betekenen. Elk lymfoedeemprobleem is weer anders waardoor er altijd een persoonlijk behandelplan zal moeten worden opgesteld om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Wat is (lymf-) Oedeem?

Lymfoedeem is een medische aandoening waarbij abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel is ontstaan als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van het lymfvocht.

Verschillende type lymfoedeem:

Primair lymfoedeem is aangeboren.
Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Soms wordt dit door een ontsteking uitgelokt. Lymfoedeem ontstaat in milde vorm tussen 18-35 jaar, een uitgebreidere vorm soms al van kinds af aan. 

Primair lymfoedeem is vaak tweezijdig zijn. Tevens kunnen naast klachten van zwelling aan de benen zwelling elders optreden (bv. armen). De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er wel vaak aanleg in een familie kan bestaan. In de eerste jaren wordt de zwelling vaak niet als zodanig herkend omdat deze dan nog wisselend aanwezig is. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is. Pas later zal de zwelling permanent aanwezig blijven.

De oorzaken zijn heel divers, bijv. na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insuficientie (spataderen), medicatie gebruik.

Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan: lymfeklierdissectie (hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies) bestraling van oksel, bekken of lies (geeft fibrosering van het lymfesysteem) lymfangitis carcinomatosa c.q. ingroei en/of compressie van lymfevaten door (recidief) tumor of metastasen.

Klachten die kunnen ontstaan door Lymfoedeem

Behandeling

De volgende behandelingen kunnen door een huidtherapeut worden uitgevoerd:

Over Lymfedrainage

Lymfebanen hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruitgeduwd. Door kleine klepjes in de lymfebanen wordt voorkomen dat de lymfe terugstroomt. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfevatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

 

Het draineren begint in het halsgebied, bij de terminus, om zo de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Daarna worden de okselklieren en liesklieren in de gezonde gebieden gemasseerd en gedraineerd. Zo wordt er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeem gebied over de waterscheiding naar een gezond lymfe gebied te masseren, wordt een alternatieve afvoerroute gecreëerd. Als laatste wordt in het oedeem gebied gemasseerd, in de richting van de waterscheiding en in een goed werkend lymfe gebied.

Vaak zijn er littekens of hardnekkige plekken met verbindweefseling die de lymfafvoer belemmeren. De therapeut zal deze delen met specifieke handgrepen soepel en zacht proberen te maken. Hoe zachter het weefsel des te gemakkelijker de ontstuwing van het oedeemgebied is.

Deze behandeling is in principe altijd in combinatie met compressietherapie door middel van zwachtelen of andere compressiemiddelen om het behaalde resultaat tussen de behandelingen door en na de behandeling te behouden.

Een zeer rekbare katoenen tape met elastische vezels wordt op de huid in het oedeem gebied aangebracht. Dat gebeurt op een speciale wijze, op armen en benen bijvoorbeeld spiraalvormig. De mate van rekbaarheid van de tape komt ongeveer overeen met de mate van rekbaarheid van de eigen lichaamshuid. De tape tilt de huid een beetje op, waardoor er in de laag van het weefsel juist onder de opperhuid ruimte ontstaat waar de uiteinden van de lymfevaatjes liggen die ervoor moeten zorgen dat de lymfe uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.

Veelgestelde vragen

Over het aantal behandelingen is pas wat te zeggen gedurende het behandeltraject. Over het algemeen zullen de behandelingen in het begin van het traject 1 of 2 keer per week plaatsvinden waarna de frequentie wordt afgebouwd. Na een aantal weken kan er een indicatie worden gegeven van het aantal behandelingen dat nog nodig zal zijn.

Voor de behandeling van Lymfoedeem heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit het aanvullend pakket of komen, wanneer er geen aanvullende verzekering is afgesloten, voor eigen rekening. vanaf de 21e behandeling worden de kosten vergoed uit de basisverzekering.

Vanaf de 21e behandeling kan er vanaf elk volgend jaar aanspraak gemaakt worden op het wettelijk eigen risico, omdat het dan zorg uit de basisverzekering betreft.

SkinCare heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. SkinCare verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Het resultaat dat behaald kan worden met de behandelingen bij lymfoedeem hangt af van de ernst van het probleem, de hoeveelheid en hoe lang het probleem bestaat. Dit is per persoon verschillende. Gedurende het behandeltraject kan hier meer over gezegd worden.

Veneus oedeem is in de meeste gevallen een gevolg van chronische veneuze insufficiëntie of wel CVI. CVI is een zeer veel voorkomende ziekte die vooral gezien wordt op latere leeftijd. Bij CVI is er sprake van een verminderde afvoer van het bloed vanuit de benen terug naar het hart. Dit komt doordat de kleppen die in de aderen aanwezig zijn, niet meer goed sluiten. Het bloed heeft hierdoor meer moeite om terug naar het hart te stromen waardoor de druk in de aderen en haarvaten toeneemt. Dit leidt tot een ophoping van vocht (oedeem). Bij veneus oedeem zijn de benen gezwollen en komen klachten als een zwaar-, moe- en pijnlijk gevoel in de benen voor.

Daarnaast is veneus oedeem vaak te herkennen aan een verandering in het huidbeeld. Zo worden in veel gevallen varices (spataderen) gezien en soms wordt ook een bruinachtige verkleuring van de huid gezien.

Compressietherapie (zwachtelen van de benen) Klittenband systeem

Aanmeten van therapeutisch elastische kousen (steunkousen)

Bij diffuus symmetrisch oedeem boven knieniveau is zwachtelen niet de oplossing maar moet de internist proberen om de nierfunctie of pompfunctie van het hart te verbeteren, diuretica voor te schrijven, etc. Zwachtelen van oedeem bij decompensatio cordis kan gevaarlijk zijn (acute decompensatie).

Voor dat de benen gezwachteld kunnen worden of er steunkousen aangemeten worden moet duidelijk zijn of de arteriele doorbloeding wel goed is.

Wij ontvangen dan ook graag een verwijsbrief van uw huisarts of specialist.

Veneus oedeem zonder lymfoedeem wordt gezien als een niet-chronische indicatie. Daarom komt de vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Vaak is dit ook het potje van de fysiotherapeut. De vergoeding van hulpmiddelen, zoals zwachtels en steunkousen worden vergoed vanuit de basis

verzekering en zal worden verrekend met uw eigen risico. Hiervoor is een verwijzing noodzakelijk

“Self Confidence is the best outfit you can wear’’