Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid die op elke plek van het lichaam voor kunnen komen. Met name in het gezicht kan dit als erg storend worden ervaren. Pigment is een stofje (melanine) dat wordt aangemaakt door pigmentcellen in de diepste laag van de opperhuid.
Door de zon nemen de pigmentvlekken toe en hierdoor neemt ook de aanmaak van pigment toe. Bijna iedereen maakt pigment aan. Soms is de pigmentverdeling onregelmatig, en kunnen er sneller huidverkleuringen ontstaan zoals rode, bruine, gele of zwarte plekken.
Andere oorzaken zijn hormonale factoren (anticonceptiepil en zwangerschap) en post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) veroorzaakt door wondjes of littekens (denk aan een puistje of een diepe snee). Hormonale hyperpigmentatie en PIH worden beide versterkt door blootstelling aan de zon.
Oppervlakkige pigmentatie kan makkelijk behandeld worden. Wanneer het pigment dieper in de huid ligt zal dit wat lastiger zijn maar kan de verkleuring we zichtbaar verminderen.
Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren behandeld worden zoals door middel van;
Gebruik dagelijks spf
Pigment beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling maar het is belangrijk hier op een verantwoorde manier mee om te gaan.
Zonbescherming met spf 30 of 50 voorkomt dat UV-stralen nieuwe pigmentplekken op de huid maakt en helpt ook om de kleurintensiteit van de aanwezige pigmentplekken te reguleren.
Draag dagelijks zonbescherming om ook optimaal resultaat te behouden van behandelingen. Slechts 30 minuten zonder bescherming in de zon kan namelijk een maand inspanning om hyperpigmentatie tegen te gaan ongedaan maken!
Zonbescherming is ook belangrijk om andere schade aan de huid te voorkomen zoals huidkanker, ouderdomsvlekken en rimpels!
Behandelingen
Ontharing
Huidproblemen