Je kan van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht, voor zowel medisch als cosmetische problemen met de huid. Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een huidaandoening
Door een bezoek aan de huidtherapeut kan een huidprobleem of verergering hiervan voorkomen of verholpen worden zoals bijvoorbeeld door juiste (preventieve) maatregelen toe te passen en zelfcontrole aan te leren.
Mogelijke problemen die voortkomen uit huidaandoeningen zijn huidverkleuringen, huidveranderingen, jeuk, pijn, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps.
Naast het behandelen van de gevolgen van huidproblemen is geven van voorlichting en advies, coachen in leefstijl- en gedragsverandering en het stimuleren van zelfmanagement bij (chronische) huidaandoeningen een belangrijk onderdeel van het werk van de huidtherapeut.
De huidtherapeut is hiermee de rechterhand van de huisarts en de medisch specialist.
Daarnaast kampen veel mensen met de gevolgen van deze huidaandoeningen soms met psychische klachten als gevolg van schaamte, angstgevoelens of beperkingen die met hun huidaandoening samenhangen.
De behandeling wordt dan ook vaak integraal ingezet in een multidisciplinaire samenwerking met onder andere de huisarts, dermatoloog, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut en andere paramedici.
De huidtherapeut is een paramedicus. De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34) en voor huidtherapeuten geldt ook de registratie kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) en NVH Nederlandse Vereniging Huidtherapie.
Huidtherapie wordt deels vergoed uit de basisverzekering en deels uit het aanvullende pakket. Dit hangt af van de behandeling.
De vergoeding verschilt per verzekeraar. Jouw zorgverzekeraar kan je vertellen of de behandeling, binnen het door jou gekozen zorgverzekeringspakket, wordt vergoed of niet. Wanneer je een naturapolis hebt afgesloten worden de behandelingen alleen volledig vergoed bij gecontracteerde huidtherapeuten. De zorgverzekeraar heeft dan afspraken gemaakt met de huidtherapeut. Als je kiest voor een niet-gecontracteerde huidtherapeut komt (een deel van) de behandeling voor eigen rekening. Bij een restitutiepolis ligt dit anders, je kunt dan naar een huidtherapeut naar keuze.
Voor de huidtherapeut gelden vrije tarieven, behalve voor oedeem- en littekentherapie binnen de contractering. Tarieven kun je opvragen bij jouw huidtherapeut. Voor aanvang van een behandeling zal deze je altijd informeren over de kosten voor de behandeling(en).
Sommige aandoeningen komen voor op een door de overheid samengestelde lijst. Dit zijn aandoeningen met een chronische indicatie. Lymfoedeem en littekenzorg zijn hier voorbeelden van. Vanaf de 21e behandeling worden de kosten vergoed uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering of komen, wanneer er geen aanvullende verzekering is afgesloten, voor eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling kan er, vanaf elk volgend jaar, aanspraak gemaakt worden op het wettelijk eigen risico omdat het dan zorg uit de basisverzekering betreft. Wanneer er een behandeling voor een nieuwe indicatie wordt gestart geldt deze procedure opnieuw.
Bij niet-chronische indicaties, wordt er niet vergoed uit de basisverzekering. Er kan dan aanspraak gemaakt worden op de aanvullende verzekering. Wanneer je geen aanvullende verzekering hebt afgesloten komen de behandelingen voor eigen rekening.
Het verplichte eigen risico is door de overheid vastgesteld. Je betaalt dit eigen risico als je 18 jaar of ouder bent en gebruik maakt van zorg uit het basispakket. Je betaalt eerst zelf dit bedrag voordat de zorgverzekeraar de kosten voor de zorg betaalt. De hoogte van het eigen risico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Voor zorg uit de aanvullende verzekering geldt het eigen risico niet.
Je kunt ervoor kiezen het eigen risico te verhogen. Je moet dan een hoger bedrag zelf betalen voordat de zorgverzekering de kosten betaalt. Vaak wordt de maandelijkse zorgpremie dan wel lager.
Behandelingen
Ontharing
Huidproblemen