Lymfoedeem
Manuele lymfedrainage
Lymfebanen hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfebanen wordt voorkomen dat de lymfe terugstroomt. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfevatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.
Het draineren begint in het halsgebied, bij de terminus, om zo de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Daarna worden de okselklieren en liesklieren in de gezonde gebieden gemasseerd en gedraineerd. Zo wordt er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeem gebied over de waterscheiding naar een gezond lymfe gebied te masseren, wordt een alternatieve afvoerroute gecreëerd. Als laatste wordt in het oedeem gebied gemasseerd, in de richting van de waterscheiding en in een goed werkend lymfe gebied.
Vaak zijn er littekens of hardnekkige plekken met verbindweefseling die de lymfafvoer belemmeren. De therapeut zal deze delen met specifieke handgrepen soepel en zacht proberen te maken. Hoe zachter het weefsel des te gemakkelijker de ontstuwing van het oedeemgebied is.
Deze behandeling is in principe altijd in combinatie met compressietherapie door middel van zwachtelen of andere compressiemiddelen om het behaalde resultaat tussen de behandelingen door en na de behandeling te behouden.
Lymftaping
Een zeer rekbare katoenen tape met elastische vezels wordt op de huid in het oedeem gebied aangebracht. Dat gebeurt op een speciale wijze, op armen en benen bijvoorbeeld spiraalvormig. De mate van rekbaarheid van de tape komt ongeveer overeen met de mate van rekbaarheid van de eigen lichaamshuid. De tape tilt de huid een beetje op, waardoor er in de laag van het weefsel juist onder de opperhuid ruimte ontstaat waar de uiteinden van de lymfevaatjes liggen die ervoor moeten zorgen dat de lymfe uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.
Verwijzing en vergoeding
Voor de behandeling van Lymfoedeem heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.Meestal worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vanaf de 21e behandeling komt de vergoeding uit het basispakket indien het een chronische indicatie betreft. De tarieven van de eerste 20 behandelingen verschillen per zorgverzekeraar.
Links