Acne
Wat is acne
Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen voorkomen. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. De acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden.
Ongeveer 85% van de mensen, met name in de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar heeft in mindere of meerdere mate last van acne. Het komt rond de puberteit vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Op latere leeftijd komt het vaker bij vrouwen voor.
Hoe ontstaat acne
Verschillende factoren zijn van invloed op het ontstaan van acne. Waaronder een verhoogde talgproductie, dit ontstaat in de puberteit onder invloed van hormonen. Een andere factor is dat de afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels, die talg van de talgklier naar de huid afvoeren, verstopt kunnen raken. Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg.
Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen als genetische factoren, ziekte van de geslachtsorganen of stress. Maar ook bepaalde uitwendige factoren kunnen een rol spelen waaronder het gebruik van bepaalde cosmetica. Studies hebben inmiddels aangetoond dat acne gerelateerd is aan de inname van zuivelproducten en snelle suikers. Acne is niet besmettelijk.
Behandeling
Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven. Er bestaat geen standaardbehandeling bij voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De behandeling door de huidtherapeut kan onder andere bestaan uit;
- Dieptereiniging van de huid
- Microneedling therapie
- Chemische peelings
- Huidverzorgingadvies
- Productadvies
De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In alle gevallen zal de huidtherapeut adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de thuisverzorging.
Verwijzing en vergoeding Acnetherapie valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).
Voor de behandelingen van acne door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daar om vraagt. De hoogte van vergoeding en de eisen die de zorgverzekeraar daar aan stelt zijn per zorgverzekering verschillend.